Erős vagy lágy masszázs? …és ami mögötte van

“Masszázstapasztalataim” egyike, – amivel feladatom volt önmagamon belül – hogy sok embertől megkaptam az alábbi mondatokat:

 • Miért is jó ez nekem, hogy fáj ahogyan masszírozol?
 • Nem lehetne csak egy kicsit átmasszírozni?
 • Nem hiszem el, hogy az a jó, ha ennyire fáj!
 • Ezt nem lenne szabad így csinálni!

Nem minden “alternatív”, zenére vagy nélküle, ruhában vagy nélküle történő testérintés masszázs! Számtalan más létezik: a trigger pont terápia, kalapács terápia, csontkovácsolás, testszobrászat, ilyen-olyan néven ismert masszázsok, energiakezelések, és ezek rengeteg válfaja. Mindenbe lehet eszközöket (fa, kő,  gumi, víz, hideg, meleg, sima, dorozmás, kicsi, nagy stb.) és célokat (ellazulás, élénkítés, kikapcsolódás, felpörgetés, lágyság, keménység, könnyedség, figyelem, gondoskodás, érintés, szexualitás, megkönnyebbülés stb.) vinni gondolatban, és tettben egyaránt. Ez a kreativitás! Ezért érzem úgy, hogy amit csinálok az nem “masszázs”, mégis a továbbiakban ezt a szót kell használnom.

Először is induljunk a témának egy kicsit messzebbről!

Régen sok szexuális jellegű szolgáltatást rejtettek masszázs címszó alá – abban a korban ezzel találták meg a “kiskaput” -, de ez mára már sok ember fejében (szerencsére) a helyére került, mert sok-sok masszázsban nincs szexualitás. Nem az a célja! De akkor mi? És el is érkeztünk a lényegi kérdéshez, amivel helyre tudjuk tenni a számomra sok leckét feladott témát.

Mi a “masszázs” célja? Mi lehet egy “masszázs” célja? Mielőtt akármelyik masszázst is választjuk, jó, ha erre megtaláljuk magunkban a választ! Mit várunk, mit szeretnénk attól a masszázstól? Rengeteg a cél, és rendszerezni is lehet, de az egy másik bejegyzés témája lesz. Viszont, ha azt hisszük, hogy a cél meghatározása elég is… ha hisszük, hogy a kereslet találkozik a hozzá illő legjobb kínálattal, akkor megtörténhet, hogy az ember olykor elégedetlenül távozik. Pedig a szomszéd/barát/férj/feleség stb. ajánlotta és áradozott milyen szuper, viszont nekem nem nagyon, sőt.. Mégis akkor mi a gond? Miért a csalódottság?

Aki elolvasta a honlapomra írtakat már a könyökén jöhet ki: MINDENKI EGYEDI ÉS MEGISMÉTELHETETLEN! Mikor elkezdtem masszírozni, a megszokott módon akartam nekiállni  ennek és elkezdtem volna sablonokat (protokollokat) gyártani, de éreztem, hogy ezek egyre inkább nem jól működnek, nem garantálják az elérni kívánt eredményt. Miért nem? Mert számtalan ember mind-mind különböző:

 • különböző minőségű és állapotú testtel rendelkezünk, ami mögött
 • más-más testi és lelki állapot áll, és a testi és lelki tapasztalásokra adott testi és lelki reakcióink, amit befolyásol
 • az eddigi élettapasztalatuk, kialakult viselkedésünk, amit befolyásolt
 • a szüleinktől átvett mintánk, a saját személyiségünk, a környezeti ráhatások mind-mind kisebb vagy nagyobb mértékben… elakadások, elfojtások, hiedelmek, félelmek,
 • más munka, más testfelépítés és ezek miatt eltérő a “testhasználat”… és így tovább.

Többek között ezért nem adok senkinek sem ajándékutalványt! Senki nem tudja eldönteni, hogy jó e másnak az, amit adni tudok, csakis és kizárólat ő saját maga a saját tapasztalata alapján! Akkor, amikor az időt elérkezett az életében! A bejegyzés címére a választ az alábbiaknak megfelelően is át lehet gondolni:

 1. Aki a testi érintéstől (és nem a szexre gondolok!) érzi, hogy szeretve van és nem kap eleget belőle, annak jó eséllyel egy simogató masszázs fogja megadni a kívánt eredményt – ha nem egy önmagát “büntető” életszakaszban van, vagy éppen nem egy mártír szerepet él át az életében… ki tudja!? Ezért vannak a szakemberek, pszichoterapeuták!
 2. Aki szeretetnyelve a dicsérő szavak, és nem kap eleget az életében, annak a csontkovácsolás vagy a kalapácsterápia hozhatja meg a kívánt eredményt, ami viszonylag gyorsan mások által is látható eredményt tud adni, így sok pozitív mondatot kaphatunk környezetünkből… ha nincs esetleg egy feldolgozatlan bántalmazásos (ne adj Isten) gyerekkori traumája, ami meggátolja, hogy ilyent kipróbáljon, vagy hatásosnak gondolja, és így nem jön el a kívánt eredmény!
 3. és így tovább…

Sajnos … de mégis szeretnék említést tenni a magát egyedül és szinte egy személyben szuper és szélsőséges esetben az egész emberiségnek a legjobb technikát alkalmazott emberekről is, akik másokat és más technikákat degradálnak (ezek elmondhatóak az élet minden területén dolgozókról Is!):

 • Akik önbizalomhiányukat negatívan, mások lehúzásával és sok más ember manipulációjával próbálják kezelni önmagukon belül – ők azok, akik nem látják saját maguk zsenialitását.
 • Akik meg vannak győződve arról, hogy csak az a jó másoknak, ami nekik jó – akik nem látják vagy nem akarják látni az emberi test, lélek sokszínűségét és lehetőségét, és ezt önmagukban sem tapasztalták meg.
 • Akik úgy tudják, vagy úgy akarják tudni, hogy csak egy a tuti, és azt ők csinálják – ők azok, akik nem nyitottak és/vagy nem tudják kezelni a változást.
 • Akik éheznek a sikerre és ennek elérését mások negatív beállításával kívánják elérni – ők azok, akik nem tudják/tapasztalták milyen ősi és elementáris erő rejlik bennük.
 • Akik meg akarnak élni abból, amit csinálnak – … mai világban ez kényes téma, nem folytatom, és nem célom bárki bántása, és nem érzem feladatomnak ennek leírását.

Harmad sorban ne felejtkezzünk el arról a szempontról, hogy itt is (mint mindenhol normális esetben) fontos a másik személyről és helyről alkotott benyomás. Nem hiszem, hogy bárki szívesen járna olyan emberhez – bármilyen nem kötelező szolgáltatásról legyen is szó -, akivel nem találjuk a közös hangot, vagy nem szimpatikus, vagy esetleg a helyiség, ahol a tevékenység folyik nem jó érzést vált ki belőlünk. Ez számomra a kapcsolat. Kapcsolat egy másik személlyel, egy helyiséggel, egy tapasztalással… végső soron minden külső kapcsolatunk mutatja saját belső kapcsolatunkat. Minden saját kapcsolatunk egy adok-kapok egyensúly vagy egyensúlytalanság… a sajátunk.

Érintőlegesen körbejártuk a témát, és mégis csak azt tudom végszóként írni, amit a fiam mondott: a masszázs tükör. Annyit tennék hozzá, hogy tükör annak, aki csinálja, és tükör annak, akin csinálják… hát, ha készen álltok: NÉZZETEK TÜKÖRBE! Amit ott tapasztaltok, azon dolgozzon mindenki saját ütemében, és saját képességének megfelelően… kezdjétek el! Megéri! Ha igazi eredményt szeretnél, akkor maradjon a fókusz mindenkiben önmagán belül…