Artha. Legyünk Artha-'k mindannyian!

Kaptam egy szót, melyről kiderült, és többször bebizonyosodott, hogy számomra nem csak egy szó. Végtelen szabad lélekként nem csatlakozom egyetlen irányzathoz, vagy valláshoz sem, most mégis megosztom veletek ezt, fogadjátok szabadon, szeretettel:

Artha: szanszkrit eredetű szó. Jelentése: értékteremtés, értelem, értés, cél, lehetőség, azaz több jelentéssel bír, amelyek mindegyike az ”élet eszközeit”, tevékenységeket, és erőforrásokat jelent. Ezek mindegyike lehetővé teszi az ember olyan állapotban tartását, amelyben szeretne lenni.

Az ARTHA megfelelő törekvését a hinduizmusban az emberi élet fontos céljának tekintik, mert magában foglalja a gazdagságot, karriert, megélhetési tevékenységet, pénzügyi biztonságot, és a gazdasági jólétet. (Kormányzati szinten is értelmezik hasonló jelentéssel – nem csak egyéni szinten). A hindu hagyományokban további 3, az emberi életben jelen lévő aspektushoz, célhoz kapcsolják, így vele együtt 4 ilyen cél van:

  1. Artha: ami az értékteremtett anyagi gazdagság és jólét
  2. Dharma: ami az erényes, megfelelő erkölcsi élet
  3. Kama: ami, az öröm, érzékiség, érzelmi teljesítés
  4. Moksha: ami a szabadság, kapcsolat, önmegvalósítás.

Együtt ezeket a kölcsönösen nem kizáró életcélokat PURUSATRHA-’nak hívják.

Bármely szóra hangolódunk, bármelyiket is érezzük át ezek közül, az segíteni fogja az összes többi aktiválását és fizikai megteremtődését az életünkben! Ezek mindegyike erősíti egymást. Minél többet tudunk megélni, befogadni az életünkbe, annál könnyebben lesznek életünk részei a többi életcél jelentéstartalma!

Az aktiválódott és az érzésben átélt életcélok rezgésének erősítése önmagunkban, saját létezésünkben, itt és most segíteni fog a körülöttünk élő embereknek ezek befogadásában. Ezek átéléséhez és megéléséhez az egyén szabad akaratából meghozott belső döntése szükséges!